Veiligheid gegevens mobiel

Zo wordt je smartphone veiliger dan die van Patricia Paaij

Heb je antivirussoftware op je smartphone nodig? En is het zo dat Apple smartphones beter bestand zijn tegen virussen dan Android telefoons? We zochten het voor je uit, zodat jouw smartphone in ieder geval beter beveiligd is dan die van Patricia Paay.

Gek genoeg zijn we meestal helemaal niet bezig met het idee dat we gehackt kunnen worden via onze telefoons. Wij leven in de veronderstelling dat wij niet belangrijk of interessant genoeg zijn en dat dit alleen bekende personen overkomt, zoals Patricia Paay, wiens telefoon onlangs vermoedelijk was gehackt, met alle nare gevolgen van dien.

We kunnen er niet omheen. Identiteitsfraude en inbreuk op je privacy is tegenwoordig een reëel gevaar.

Is antivirussoftware op mobiel nodig?

Het geval Patricia Paay heeft ons aan het denken gezet over veiligheid en smartphones. Is antivirussoftware op je mobiel eigenlijk nodig?

Een aantal jaar geleden leefde de gedachte nog dat Apple’s iOS ongevoelig is voor virussen en dat soort ellende, maar dat het wel nodig was om een telefoon met Android te beveiligen. Niet voor niets hebben we eerder ook al een blog over de veiligheid van Android geschreven. Maar, is dat nog steeds zo en komen we daarmee weg?

Alle malware voor Android

In een onderzoek uit 2013 constateerde Kaspersky Labs dat 98% van mobiele malware op Android gericht is. Het Mobile Malware onderzoek van 2016 geeft aan dat het risico dat je malafide software op je mobiel installeert door een app via Google Play te installeren groter is geworden.

En de dreiging neemt alleen maar toe.

Trend Micro, wereldwijd een toonaangevend bedrijf op het gebied van IT-beveiliging, heeft in september 2016 een bericht gepubliceerd waarin men aangeeft dat er meer dan 400 apps in de Google Play store ontdekt waren, die schadelijke software bevatten.

In 2014 twijfelde Google nog over de noodzaak van antivirusapps op Android-telefoons en zelfs Android’s Security Chief Adrian Ludwig zei destijds dat dergelijke apps nooit worden toegelaten door Google Play en dus in principe geen bedreiging vormen.

Gezond verstand is net zo belangrijk als het installeren van een virusscanner.

Oftewel, wie veel -en vaak- downloadt loopt natuurlijk een groot risico ongewild besmette apps te installeren.

Het installeren van een antivirus app kan dan een hoop ellende voorkomen.

Volgens de Independent IT Security Institute is de gratis security app Sophos op dit moment de beste security app voor Android. Bekijk de overige mogelijkheden op de website van AV Test.

En hoe zit het met Apple’s iOS?

In 2012 is de eerste malware in App Store ontdekt. Yikes!

Waren we er tot voor kort van overtuigd dat iPhones en iPads immuun waren tegen hackers en malware, de bedreigingen nemen nu alleen maar toe. Ze zijn dus helemaal niet zo goed beveiligd als je zou denken.

Appletjes zijn dus wel duur, maar dat betekent niet dat het beveiligingsniveau net zo hoog is als de prijs. Het loont dus zeker de moeite om je iOS apparaten te beschermen.

Naast gratis antivirus en beveiligingsapps is Cyber Security Pro ook een aanrader.

Onze conclusie

Antivirus software installeren op mobiele apparaten is zeker zinvol. Ook iOS gebruikers dienen waakzaam te zijn. Juist omdat Apple gebruikers er vaak van overtuigd zijn dat beveiligingsapps niet nodig zijn, zijn iOS gebruikers steeds vaker doelwit.

Met de constatering van de toename van alle geïnfecteerde apps, malware en spyware die in omloop zijn kun je niet voorzichtig genoeg zijn.

Identiteitsfraude en inbreuk op je privacy is een reëel gevaar. Onze telefoons staan vol met privacygevoelige informatie. En die zie je liever niet met een schijnwerper erop gericht terug in de media.

Patricia had dit misschien eerder willen weten, maar jij weet het nu in elk geval!

Doe iets, stay safe!