Veiligheid android

De veiligheid van Android en 5 tips om dit te waarborgen

Een veelgehoord argument om niet voor Android te gaan is dat het een onveilig platform zou zijn. In dit artikel wordt kort behandeld in hoeverre dit waar is en welke maatregelen je kunt treffen om de kans op schadelijke software te verkleinen.

Veiligheid van Android

Het Android besturingssysteem ligt regelmatig onder vuur omdat het een kwetsbaar systeem zou zijn. Dit zou een omvangrijk probleem zijn omdat Android erg populair is als besturingssysteem. In 2016, maar ook nog daarna, heeft Android een marktaandeel van maar liefst 85%. Ondanks het grote marktaandeel draaien in verhouding maar een klein aantal toestellen de huidige Lollipop update. Het beveiligingsrisico is vaak groter op oudere versies van Android omdat de ondersteuning op een bepaald moment stop wordt gezet. Dit zou ook een tekortkoming zijn van het Android besturingssysteem volgens velen.

Er zijn een groot aantal telefoonfabrikanten die gebruik maken van Android. Sommige fabrikanten maken hun eigen schil om het besturingssysteem heen om het systeem een ander uiterlijk te geven. Het probleem hier is dat sommige fabrikanten langzaam zijn met het updaten van de software. Kwaadwillenden maken gebruik van deze nalatigheid door de verouderde besturingssystemen aan te vallen.

Verder hangt de veiligheid van het systeem vooral af van de gebruiker. Het is normaal gesproken niet mogelijk om een app ergens anders dan via de Play Store te installeren. Deze veiligheidsinstelling is door de gebruiker indien gewenst uit te schakelen. Overigens betekent het niet dat een app die uit de Play Store komt ook daadwerkelijk veilig is. Regelmatig zijn er nieuwsberichten te lezen dat er weer schadelijke apps zijn gevonden in de Play Store.

Hoe voorkom ik dat er schadelijke apps op mijn telefoon worden geïnstalleerd?

Met een marktaandeel van ruim 80% is het niet te voorkomen dat er schadelijke apps worden gemaakt. De meeste schadelijks apps worden echter in andere talen geschreven zoals Chinees of Russisch, het gevaar valt in werkelijkheid mee. Bij 1do hebben wij het nog geen enkele keer gezien of gehoord dat er bij een gebruiker schadelijke software op zijn toestel is gevonden. Dit soort apps worden daarnaast door weinig mensen gedownload en zullen weinig tot geen beoordelingen hebben.

Het lezen van beoordelingen is een goede manier om snel te zien wat anderen van de app vinden. Vooral gebruikers die op zoek zijn naar gratis versies van betaalde apps zijn het doelwit van kwaadwillenden. Deze groep mensen neemt meer risico omdat ze niet willen betalen voor een applicatie.

Bij het installeren van een app krijgt de gebruiker een lijst te zien van de permissies waar de app om vraagt. Neem deze lijst goed door om een beeld te krijgen wat de app allemaal doet op uw telefoon. Een simpel spelletje dat contacten in wilt zien en kunnen bellen is namelijk erg verdacht. Dit soort apps zouden op de achtergrond naar nummers kunnen bellen.

Antivirus applicaties beginnen steeds meer aan populariteit te winnen wegens de negatieve berichtgevingen over Android. Deze applicaties zijn vaak te laat met het detecteren van malware omdat er pas na het installeren wordt gekeken of iets schadelijk is. Een lek in het systeem houdt een virusscanner ook niet tegen, alleen updates of patches verhelpen een lek.

Android is een veilig besturingssysteem voor de normale gebruiker indien de volgende punten in acht worden genomen:

  • De gebruiker moet ook zelf bijdragen aan de veiligheid van het toestel
  • Alleen apps uit de Play Store downloaden
  • Lees de beoordelingen van de applicatie
  • Controleer de gevraagde permissies van een app voor het installeren
  • Controleer regelmatig op software-updates