Windows Virtual Desktop - werken in de cloud

Wat maakt Windows Virtual Desktop dé nieuwe online werkplek?

We hebben er eerder al eens iets over geschreven: Windows Virtual Desktop komt eraan, het is deze week gereleased. Nu er meer bekend is over de functionaliteiten, vertellen we je graag wat het precies is en waarom het vernieuwend is.

Wat is Windows Virtual Desktop?

Laten we beginnen met kort uit te leggen wat Windows Virtual Desktop is. Windows Virtual Desktop (WVD) is een nieuwe, uitgebreide clouddienst voor het aanbieden en gebruiken van een virtuele desktop en applicaties. Vergelijk het met je vertrouwde Remote Desktop Server incl. applicaties, maar dan in de Microsoft cloud. Het combineert Microsoft 365 (Office 365, Windows 10 en EMS met Azure).

Met WVD ga je dus werken in de cloud. Hierdoor kun je op elk apparaat (laptop, tablet of smartphone) werken. Je bureaublad en je bestanden gaan overal met je mee. Wil je zien hoe WVD eruit komt te zien? Dan is deze video interessant om te bekijken.

Waarom is Windows Virtal Desktop vernieuwend?

  • Office 365 ondersteuning

WVD is de opvolger van de huidige RDS werkplekken of werkplek online. Je hebt nu een volwaardige Windows 10 desktop tot je beschikking. WVD biedt integraties met Office 365 die eerder niet gerealiseerd konden worden door technische beperkingen of op gebied van performance. Met WVD kun je dus optimaal gebruik maken van Office 365 apps, zoals OneDrive en Sharepoint.

  • Superflexibel

Op- en afschalen is met WVD écht snel geregeld. Beginnen er morgen tien nieuwe medewerkers? Geen probleem. Binnen een dag ben je voorzien van nieuwe werkplekken.

  • Personaliseer je werkplek

Krijg je een medewerker die met AutoCAD moet werken? Dat kan met WVD heel eenvoudig toegevoegd worden aan de werkplek van één persoon. Zowel bureaubladen als alleen specifieke applicaties kunnen aan de werkplek toegevoegd worden. Zo heb je een flexibele werkplek die volledig afgestemd is op jouw behoefte.

  • Basic laptop? Doen!

Een dure laptop met veel werkgeheugen en een krachtige processor is niet meer nodig. Met Windows Virtual Desktop heb je aan een basic laptop al genoeg. Sterker nog: sluit je smartphone aan een scherm en toetsenbord aan en je kunt werken op je smartphone.

  • Beheer en beveiliging

Waar je nu je laptop goed moet beveiligingen voor het geval dat hij kwijtraakt of gestolen wordt, is dat met WVD niet meer nodig. Al je gegevens staan namelijk veilig in de cloud en deze zijn niet op je apparaat terug te vinden. Het beheer en de beveiliging wordt ook aan de Azure-kant geregeld. Hier hoef je je dus niet meer druk om te maken. Bijkomend voordeel: profiteer mee van alle nieuwe ontwikkelingen van Microsoft Azure.

  • Profiteer van Windows 7 beveiligingsupdates

Microsoft stopt vanaf 2020 met de ondersteuning van Windows 7. Organisaties met volumelicenties voor Windows 7 Professional en Enterprise moeten over het algemeen aan Microsoft gaan betalen voor uitgebreide beveiligingsupdates. Het extraatje van WVD is het krijgen van de uitgebreide beveiligingsupdates van Windows 7. Gratis. Dit geeft je meer tijd om de overstap naar Windows 10 te maken en ondertussen nog over verouderde apps te beschikken. Tot januari 2023 ben je gratis verzekerd van Windows 7 beveiligingsupdates.

  • Wat gaat het kosten?

Veel mensen denken dat Microsoft Azure duur is. Of dat klopt? Nee. Met WVD heb je maar één licentie nodig  (Microsoft 365 E3 / E5, Microsoft 365 Business of Windows E3 / E5). Grote investeringen, in bijvoorbeeld het vervangen van een server, zijn nooit meer nodig. Ook vallen alle kosten weg voor lokaal geïnstalleerde automatiseringssoftware. Onder aan de streep ben je dus vaak voordeliger uit.

Wil je werken met Windows Virtual Desktop? Nog even geduld…

Onze collega’s zijn op dit moment volop aan het testen met WVD. Heb je interesse en wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je dan in voor onze Updates.

Werk je nog niet in de cloud, maar denk je hier wel over na? Misschien helpt de blog “De vijf meest gestelde vragen over clouddiensten in het mkb” je bij je keuze.

Meer weten over Windows Virtual Desktop?

We beantwoorden al je vragen en denken graag met je mee!