Phishing: Wat is het en hoe herken je het?

Phishing (fishing) is een vorm van internetfraude waarbij het slachtoffer onder valse voorwendselen naar een website wordt gelokt. Phishing vindt meestal plaats via e-mail en is bedoeld om persoonlijke (bank)gegevens te achterhalen.

Phishing scams zijn doorgaans frauduleuze e-mails die afkomstig lijken te zijn van legitieme bedrijven (bv. banken en creditcardmaatschappijen). Deze e-mails bevatten een link naar een valse website waarop je je persoonlijke gegevens moet invullen. Er kan onder andere gevraagd worden om je ‘oude’ wachtwoord in te vullen of de beveiligingscode van uw creditcard. De cybercriminelen gebruiken deze gegevens vervolgens om identiteitsfraude te plegen of aankopen te doen met jouw creditcard.

Dit soort phishing scams zijn erop uit om het slachtoffer in paniek te brengen. Er is vrijwel altijd sprake van een bepaald soort urgentie in de e-mail waardoor het slachtoffer overgehaald wordt om snel de gevraagde gegevens in te vullen of ergens op te klikken. In de e-mail kan bijvoorbeeld staan dat de uiterste betaaldatum is verlopen of dat een account binnenkort verwijderd zal worden als er niet wordt gereageerd.

E-mails waarin gevraagd worden om ergens op te klikken of gegevens in te vullen zijn altijd een indicatie van een scam. Banken en creditcardorganisaties zouden namelijk nooit een dergelijk verzoek doen via e-mail.

Twee voorbeelden van phishing e-mails

Tips om phishing te herkennen

  • Wees op je hoede als je een onverwachte e-mail krijgt van een bank of creditcardmaatschappij
  • Slecht geschreven e-mails die taalkundig niet kloppen
  • De e-mail is niet persoonlijk gericht aan jou
  • In de e-mail word je door de bank of creditmaatschappij verzocht om iets te doen
  • Er wordt gedreigd met gevolgen als er niet direct actie wordt ondernomen
  • Er wordt gevraagd om te klikken op een link naar een onbekende website
  • Er wordt gevraagd om persoonlijke gegevens

De phishing quiz

De consumentenbond heeft een quiz opgesteld om te kijken of jij goede en valse e-mails kunt onderscheiden. Ben je ervan overtuigd dat je alle phishing mails kunt herkennen? Doe hier de Phishing quiz.

Heb je vragen of trek je een e-mail in twijfel?

Neem contact met ons op als je meer wil weten of wanneer je twijfels hebt over de echtheid van een e-mail. We beantwoorden graag je vragen en kijken graag even met je mee als je het niet vertrouwt. Ons Supportcenter is te bereiken via supportcenter@1do.nl of via 088-444 50 50.