Oude harde schijf weggooien

Harde schijf weggooien? Gooi hem niet zo maar weg

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel ergens een oude laptop of externe harde schijf liggen. Voordat je deze in de prullenbak gooit, zorg er dan voor dat de harde schijf grondig opgeschoond is. Een recent onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat veel gebruikers per ongeluk privéfoto’s en privacy gevoelige gegevens op straat gooien door harde schijven niet op de juiste manier te wissen.

Het onderzoek is uitgevoerd door Blancco Technology Group, zij hebben zich gespecialiseerd in gegevensverwijdering. Voor het onderzoek hebben zij 200 tweedehands harde schijven aangeschaft via eBay en Craigslist. Doel van het onderzoek was om te achterhalen hoeveel data teruggehaald kon worden van de oude harde schijven.

Overgroot deel van de harde schijven bevat nog persoonlijke data

78% van de harde schijven bevatte data dat nog hersteld kon worden. Iets meer dan de helft van de harde schijven (67%) bevatte nog persoonlijke bestanden zoals privéfoto’s, CV’s en financiële data. Mocht dit in de verkeerde handen vallen dan zouden de gegevens gebruikt kunnen worden voor identiteitsfraude, zo waarschuwt het bedrijf. Op 11% van de harde schijven werd bedrijfsdata gevonden waaronder e-mails, Excel documenten en klantinformatie.

Bestanden naar de prullenbak verplaatsen of formatteren is niet voldoende

Oude harde schijven zijn dus een goudmijn voor hackers. Het verwijderen van bestanden lijkt een simpele handeling. Maar het verplaatsen van bestanden naar de prullenbak is niet voldoende om data te verwijderen. Een andere veelgebruikte manier om harde schijven te wissen is door ze te formatteren. Gebruikers zijn in de veronderstelling dat bestanden hiermee volledig gewist zijn. Deze methoden zorgen ervoor dat gegevens simpelweg verborgen worden voor de gebruiker, gegevens blijven echter intact. Van de 200 onderzochte harde schijven was slechts 10% op een correcte manier gewist.

Maar hoe moet het dan wel?

Data op een harde schijf wordt pas daadwerkelijk gewist als deze overschreven wordt door nieuwe data. Er zijn gratis tools beschikbaar die oude data overschrijven met ‘nutteloze’ gegevens. Op deze manier blijven er geen persoonlijke gegevens meer achter op een harde schijf.