Windows 11

Hoe kijkt 1do aan tegen Windows 11?

Windows 11, het is bijna beschikbaar, zoals je misschien al her en der hebt gezien. 5 oktober 2021 is door Microsoft aangekondigd als de releasedatum. Door sommigen wordt er reikhalzend naar uitgekeken, anderen redden zich prima met hun huidige Windows 10 werkplek en denken “ik hoor het wel…”.

De upgrade naar Windows 11

Windows 10 is een superstabiel besturingssysteem en wordt gebruikt sinds juli 2015. Niet vreemd dus dat Microsoft langzamerhand met een opvolger komt. Niet voor iedereen is een upgrade van Windows 10 naar Windows 11 direct noodzakelijk. Maar als je nog een oudere Windows-versie in gebruik hebt (en die komen we tegen! Windows 8(.1), Windows 7 en heel af en toe zelfs nog een Vista of XP!) zouden we je wel adviseren om een upgrade te laten uitvoeren… De opvolger is gratis voor Windows 10 gebruikers en zal door Microsoft via het reguliere updatekanaal ter beschikking worden gesteld. Inmiddels druppelen ook bij 1do de eerste vragen binnen over “hoe kijkt 1do aan tegen het beschikbaar komen van Windows 11, wat is jullie advies of beleid?”. Wel, die mening delen we graag.

Ons advies betreft Windows 11

Als eerste: Microsoft stelt voor Windows 11 eisen aan de systemen en die zijn best stevig. Je leest er hier alles over. Maar dan, als je systeem er al geschikt voor is, moet je het dan direct inzetten of toch nog even wachten? Wij hebben hier zelf over nagedacht en ook navraag gedaan in de markt (bij fabrikanten, leveranciers en andere IT-dienstverleners) en hanteren voor dit moment het volgende advies.

Op door 1do beheerde Windows werkstations zullen wij Windows 11 niet vanaf “dag 1” aanbieden. Wij voeren hier een enigszins defensief, gecontroleerd beleid in. Op het moment van schrijven zijn wij intern wel dit nieuwe besturingssysteem al een aantal weken aan het testen. Dit doen we om eventuele issues te detecteren, denk aan performance, applicatie compatibility en mogelijke andere zaken om rekening mee te houden. We houden op dit moment dus de upgrade in de gaten, maar zullen niet kiezen voor een automatische download en installatie.

Wanneer we voldoende getest hebben, zowel intern als extern, gaan we verder met de uitrol bij onze klanten. Uiteraard gaat dit allemaal in overleg met de klant en de klantverantwoordelijke vanuit 1do. Wees overigens niet verbaasd als je voorlopig nog niet aan de beurt bent. Microsoft gaat de update gefaseerd uitrollen tot half 2022, dus het kan even duren tot de upgrade voor jou beschikbaar is. Ook is de upgrade dus vooralsnog niet beschikbaar via ons patch management.

Wil je niet wachten?

Voor de nieuwsgierigen onder ons heeft Microsoft het Insider Program. Door je de registreren en de stappen te doorlopen krijg je toegang tot de bètaversie van Windows 11. Je kunt dan zelf al aan de slag met testen :).

Wordt je werkplek door ons beheerd en heb je toch een uitdrukkelijke wens voor een upgrade naar Windows 11? Neem contact op met ons Supportcenter: stuur een e-mail naar supportcenter@1do.nl of bel via 088 444 5050. Je verzoek zal dan in overleg met de klantverantwoordelijke in behandeling worden genomen.

Meer weten?

De overstap naar Windows 11 is voor iedere organisatie weer anders dus we denken graag met je mee!