Nieuwe computer Windows

Deze 4 stappen voeren wij altijd uit op een nieuwe computer

Een nieuwe computer? Gefeliciteerd! Je wil natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven genieten van je aankoop en daarom willen wij graag 4 tips met je delen.

Windows Updates installeren

De eerste stap is het installeren van Windows Updates. Het telkens opnieuw moeten opstarten van de computer kan inderdaad vervelend zijn, maar Windows Updates zijn erg belangrijk om uw computer te beschermen tegen beveiligingsrisico’s. Je zou niet op het internet rond moeten surfen voordat alle updates en patches zijn geïnstalleerd. Afhankelijk van je internetverbinding en computer kan het installeren van updates enkele minuten of zelfs enkele uren in beslag nemen. Hoe dan ook, omwille van jouw veiligheid op het internet is het noodzakelijk om dit niet uit te stellen en de updates direct uit te voeren.

Installeer je favoriete browser

Standaard wordt Windows geleverd met Internet Explorer en Edge. Omdat niet iedereen tevreden is over deze browsers wordt er vaak een andere browser geïnstalleerd. Firefox en Chrome zijn erg populaire browsers met veel tevreden gebruikers. Het grote voordeel van deze twee browsers is dat er gebruik gemaakt kan worden van zogenaamde add-ons (Firefox) of extensions (Chrome). Hiermee kun je snel en eenvoudig de browser personaliseren.

Een veelgebruikte add-on/extension is AdBlockPlus. Advertenties worden geblokkeerd waardoor websites overzichtelijker worden en sneller laden. Wel is het belangrijk om te vermelden dat sommige websites inkomsten genereren via advertenties waardoor zij ‘gratis’ artikelen kunnen produceren. Door de vele AdBlockPlus gebruikers wordt een groot deel van hun inkomsten weggenomen waardoor er minder content gecreëerd kan worden.

Zowel Firefox als Chrome zijn gratis verkrijgbaar. Download Firefox hier en Chrome hier.

Verwijderen van overbodige software

In een eerder artikel van ons staat vermeld welke fabrikanten de meeste bloatware installeren. Met een handige tool genaamd PC Decrapifier kun je eenvoudig probeerversies en ander ongewenste software verwijderen. Deze tool scant jouw computer waarna je zelf de programma’s kunt selecteren die verwijderd moeten worden. PC Decrapifier verwijdert vervolgens automatisch achter elkaar de programma’s. Dit is een stuk eenvoudiger dan zelf de programmalijst door te spitten en programma’s één voor één te verwijderen.

PC Decrapifier is gratis en kun je hier downloaden.

PC Decrapifier scant jouw computer op ongewenste software.

Installeer gewenste programma’s eenvoudig en snel

Nadat je voorgaande stappen hebt uitgevoerd is het tijd om programma’s te installeren die je wel op de computer wilt hebben. Een handige tool die wij zelf ook vaak gebruiken is Ninite. Op deze website vink je de gewenste programma’s aan waarna je vervolgens klikt op Get Installer. Er wordt een uitvoerbaar bestand gedownload waarna de tool automatisch programma’s download en installeert. Ninite download altijd de laatste versie en zorgt er tevens voor dat eventuele toolbars niet geïnstalleerd worden.

Nog geen antivirusprogramma gedownload? Op de website van Ninite worden een aantal gratis antivirusprogramma’s aangeboden die goed worden aangeschreven.

Ninite is gratis en is hier te vinden.

A Ninite Installer

Ninite download en installeert automatische de gewenste programma’s.

Kortom

Nadat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd ben je zo goed als klaar om veilig gebruik te kunnen maken van je computer. Hierna resteert eigenlijk alleen nog het overzetten van bestanden en het opnieuw installeren van software die niet te downloaden is via Ninite. Veel plezier met je nieuwe computer!