Cloud diensten

Cloud diensten worden meer en meer gebruikt. Maar waarom is het zo populair en wat is het precies? Cloud diensten worden namelijk vaak verward met cloudopslag. Dropbox, OneDrive, Google Drive, je kent ze wel. Vaak enkel gebruikt voor cloudopslag. Toch biedt een cloud dienst meer dan alleen opslag.

Waarom noemen we het een cloud dienst?

Met een cloud dienst staan je gegevens opgeslagen in de cloud. Niet heel verrassend dus dat we het daarom een cloud dienst noemen. De vraagt blijft, wat en waar is de cloud? Een korte, begrijpelijke uitleg is: het online opslaan van bestanden en software. Met online wordt bedoeld dat ergens op de wereld opgeslagen wordt op een server en jij deze met een internetverbinding overal op kunt vragen. Ze staan dus niet op je laptop of PC zelf.

Heel erg “kort door de bocht” zou je kunnen zeggen dat de cloud dienst vervangt wat je voorheen nodig had voor je eigen IT infrastructuur. We hebben het dan over de eigen servers en software. Waar je nu software aanschaft en deze op je eigen server installeert, huur je met cloud diensten software voor een bepaalde periode. Daar komt de term SaaS vandaan: Software as a Service. Het wordt daarom ook wel de online werkplek genoemd.

Cloud diensten zakelijk gebruiken

Cloud diensten passen perfect in een zakelijke omgeving. MKB bedrijven hebben regelmatig te maken met nieuwe medewerkers of medewerkers die vertrekken. Bij clouddiensten neem je vaak een abonnement af voor de gewenste functionaliteit voor het gewenste aantal medewerkers. Met andere woorden, per maand betaal je per medewerker de diensten die je gebruikt. Een grafisch vormgever heeft bijvoorbeeld andere functionaliteiten nodig dan een administratief medewerker. Ook wanneer er volgende maand een nieuwe medewerker begint, kun je eenvoudig een nieuwe werkplek aanschaffen. Datzelfde geldt andersom, maandelijks kun je werkplekken opzeggen, zodat je geen onnodige kosten betaald.

Ben je met cloud van al het beheer af?

Hoewel bij het gebruik van clouddiensten een groot deel van de inrichting naar de IT omgeving van de leverancier verhuist en daar ook wordt onderhouden, is een cloudomgeving helaas niet geheel vrij van beheer. Het beheer is alleen anders van aard. Updates en back-ups worden vaak al voor een groot deel geregeld door de leverancier. Maar het beheren van de clouddienst gaat nog verder. Om een aantal voorbeelden te noemen: de toegang voor de medewerkers moet worden ingericht, rechten moeten worden toegekend en een nieuwe functionaliteit die beschikbaar komt moet worden bewaakt en getest voordat het door de organisatie in gebruik gegeven kan worden.

Microsoft Office 365

Hiervoor heb je al kunnen lezen dat veel bedrijven cloud diensten zakelijk inzetten. Eén van de bekendste clouddienst op zakelijk gebied is Office365. Je kunt het zien als een complete online werkplek. Je betaalt een vast bedrag per maand en daarvoor ontvang je Windows 10 en krijg je toegang tot de Office applicaties zoals Word, PowerPoint, Excel en Outlook. Da is de basis, maar dit kun je uitbreiden naar jouw wensen. Microsoft biedt verschillende licenties aan, zodat je de licentie kan kiezen die bij jouw bedrijf past. Verder zorgt Microsoft ervoor dat de software altijd up-to-date is. Je kunt vanaf elke computer of mobiel apparaat werken. Het enige wat je hoeft te doen is inloggen bij je online werkplek.

Cloud dienst - Office 365

1do geeft advies

Er zijn veel verschillende clouddiensten en een keuze maken kan moeilijk zijn. Wij kennen de door het MKB meest gebruikte clouddiensten. We denken daarom graag mee en willen adviseren over het inrichten en beheren daarvan.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.