Blog: IT en duurzaamheid

IT en milieu-duurzaamheid, het blijft maar een moeizame combinatie. Traditioneel gesproken, toen veel IT zich op de kantoorlocaties afspeelde en er racks met servers stonden te snorren, was er a) de niet-recyclebare apparatuur die b) nogal wat stroom verbruikte, niet alleen door de apparatuur zelf maar c) ook door de airconditioned serverruimtes. Verslinders dus, met z’n allen bij elkaar. En nu, in het cloud-tijdperk, wordt het er niet persé beter op. Want ook datacenters hebben niet echt een beste naam als het om milieuvervuiling gaat: datacenters wereldwijd zijn verantwoordelijk voor consumptie van 1% van het mondiale energieverbruik. Natuurlijk, de zware industrie en bijvoorbeeld landbouw en transport hebben een veel zwaardere footprint, maar helaas doet IT hier toch aardig mee.

Maar, het kan ook in het klein hè… Ik las laatst een artikel in de Volkskrant over hoe één medewerkster in één organisatie op het gebied van duurzaamheid invloed had op het jaarlijkse bedrijfsuitje. De organisatie vierde feest in Valencia en reisde met het vliegtuig, medewerkster maakte bezwaar en reisde per trein maar kon heel goed uitleggen waarom. Het eerstvolgende uitje ging naar Berlijn, de hele club in de trein, hoppa. Zo hebben we allemaal invloed, ook in het klein. Kan ook “in de IT”.

Rijtje stroomgrootverbruikers in de kantooromgeving, op volgorde: printers en copiers, desktopcomputers, servers. Daarna pas verlichting en airco. Kortom: ook hier is winst te halen. Op alle groepen apparaten kun je invloed hebben. Op volgorde, “on the way to planet proof”. Weg met die printers, waar mogelijk. Zoek een papierloze oplossing, voor zowel printen als scannen (denk bijvoorbeeld ook aan digitaal ondertekenen). Hoeft niet je hele PC-park de deur uit te doen, maar koop geen nieuwe desktopcomputers meer, voorzie je medewerkers van laptops (zo’n beetje alle fabrikanten hebben inmiddels laptops die zijn ontworpen met het milieu in het achterhoofd). Servers, ja, soms moeten ze nog, maar ook hier ligt de toekomst veelal in de cloud. En die cloud, daar maken de fabrikanten zich ook steeds meer hard voor groene datacenters en een lagere footprint. Zie bijvoorbeeld het initiatief van Microsoft in de vorm van diens “Cloud for Sustainability”.

Kortom, er is echt winst te behalen. Kwestie van op de kleintjes letten – en daar zouden wij Nederlanders goed in moeten zijn.

René Verhagen

 

Spreekt dit onderwerp je aan en wil je hier over sparren?
Neem dan gerust contact met me op.