Windows 11, wat kunnen we verwachten?
01 juli 2021
Microsoft heeft Windows 11, de opvolger van Windows 10, aangekondigd. Bij de onthulling van Windows 10 beloofde Microsoft dat er geen grote, betaalde updates meer zouden verschijnen. Toch wordt nu Windows 11 geïntroduceerd, maar deze versie is wel gratis beschikbaar voor Windows 10 gebruikers die aan bepaalde hardware eisen voldoen. Eind 2021 moet Windows 11 beschikbaar komen in bepaalde landen en op nieuwe kant-en-klare systemen. De uitrol voor bestaande Windows 10-apparaten begint pas in 2022. We moeten dus nog even geduld hebben. Benieuwd wat Windows 11 te bieden heeft? Wij zetten het op een rij.
Nieuwe functionaliteiten
De nieuwe software zit vol met nieuwe functionaliteiten. Zo worden updates tot 40% kleiner en het is het meest veilige besturingssysteem tot nu toe.
Vensters makkelijk ordenen
Er zijn nieuwe multitask-functies toegevoegd. Er kunnen bijvoorbeeld meerdere vensters op het scherm vastgemaakt worden, en dat op verschillende manieren. Met Snap Layouts kun je vensters in kolommen plaatsen of je bureaublad opdelen in meerdere werkgebieden.
Indelingen maken met Snap Groups
De functionaliteit Snap Groups bouwt verder op Snap Layouts. Je kan onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap Layouts selecteren om er terug in te springen. Als je dus eerder een PowerPoint vastzette naast jouw browser, dan onthoudt het dit en kan je deze indeling later nog eens selecteren.
Ondersteuning meerdere monitoren
Ook is er gedacht aan de ondersteuning van meerdere monitoren. Handig als je verschillende werkplekken hebt, bijvoorbeeld op kantoor en thuis. Als je je device verbindt met een externe monitor waar je al eens op hebt gewerkt, dan zal Windows 11 automatisch terugschakelen naar de lay-out die je daar toen op gebruikte.
Widgets
Windows 11 heeft ook een nieuw scherm waarop widgets worden getoond die met kunstmatige intelligentie worden aangepast. Widgets zijn kleine venstertjes waarin bijvoorbeeld het weer, verkeer, foto’s of nieuws getoond wordt. Deze kun je zelf personaliseren.
Een vernieuwd design en startmenu
Een nieuw uiterlijk
Op het gebied van uiterlijk zien we een grote verandering. Waar in Windows 10 een strakke vormgeving duidelijk naar voren kwam, wordt daar nu juist vanaf gezien. Door afgeronde hoeken en zachte lijnen maakt Windows 11 een zachtere indruk.
Het startmenu schuift naar het midden
Het startmenu van Windows 11 kent behoorlijk wat wijzigingen. Zo is het startmenu verplaatst naar het midden van de taakbalk en is deze ook veel groter dan in voorgaande versies. Deze aanpassingen moeten de gebruiksvriendelijkheid van het menu verbeteren. Mocht dit niet bevallen dan is er ook de optie om het startmenu vertrouwd aan de linkerkant te plaatsen.
Recent gebruikte bestanden in het startmenu
Het startmenu toont voortaan onder andere recent gebruikte bestanden. Het kan hier ook kan om bestanden van andere apparaten op Android en IOS gaan. Het werken op verschillende devices wordt hierdoor ondersteund.
Chat van Microsoft Teams op de taakbalk
Het aantal gebruikers van Microsoft Teams is het laatste jaar enorm gegroeid. Voor Microsoft een reden om Microsoft Teams een prominente plek te geven in Windows 11. Skype zal verdwijnen en de chat van Microsoft Teams krijgt een plek op de taakbalk.
Verbeterde tabletervaring
Op tablets wordt Windows ook al vanaf Windows 8 gebruikt, maar het heeft nooit écht goed gewerkt. Daar wil Microsoft nu veranderingen in brengen. Interactie met de software wordt eenvoudiger gemaakt door het vergroten van de oppervlaktes. Hierdoor kun je minder snel mis tikken en gaat het bewegen van vensters over je scherm sneller. Ook komt er ondersteuning voor gebaren op de trackpad van de Surface-toestellen. Verder voert Microsoft nog wat kleine verbeteringen op het gebied van stemcommando’s en het toetsenbord.
Microsoft Store en Android-apps
Het uiterlijk van de Microsoft Store is in een nieuw jasje gestoken, maar ook qua functionaliteiten en inhoudelijk worden aanpassingen doorgevoerd. Zo zijn de EWP, WPA en Win32 apps allemaal beschikbaar in de Microsoft Store. En eindelijk zullen ook Android-apps goed te gebruiken zijn binnen Windows. Android-apps krijgen hun eigen opstarticonen in de taakbalk.
Veel misverstanden over systeemeisen Windows 11
Bij de aankondiging zijn ook direct de minimale systeemeisen onthuld door Microsoft. Met de PC Health Check app zou je kunnen controleren of een pc geschikt is voor Windows 11. Opvallend was dat de eisen fors hoger zijn dan bij Windows 10. Na onduidelijkheid over welke processoren geschikt zijn voor het systeem, heeft Microsoft daarom besloten om zover mogelijk de systeemeisen te versoepelen. De app PC Health Check is daardoor tijdelijk teruggetrokken door Microsoft. Het is dus nog even afwachten voor welke systemen Windows 11 precies geschikt is. Wel zijn onze engineers al begonnen met beta testen, zodat we straks een soepele upgrade kunnen uitvoeren.