6 tips om internetoplichting te voorkomen
31 december 2018
Je leest het steeds vaker in de media: types met weinig goeds in de zin proberen onschuldige computergebruikers belangrijke informatie te ontfutselen. Internetoplichting: hoe kun je het voorkomen?
Dit soort oplichters wordt steeds slimmer, dus het wordt ook steeds belangrijker je bewust te zijn van de gevaren. Om je op weg te helpen geven we je hieronder zes tips.
Sommige tips zijn zo vanzelfsprekend dat je wellicht denk ‘dat weet ik toch allang’. We noemen ze toch, want we merken dat het in de praktijk lastig blijkt ze consequent toe te passen. Ons Supportcenter krijgt dagelijks meldingen van mensen waarbij het toch mis is gegaan…
1. Beschouw e-mail als onveilig
Beschouw e-mail als een onveilig medium. E-mailen van dagelijkse zaken is natuurlijk geen probleem en niet meer weg te denken. Maar denk goed na voor je vertrouwelijke informatie mailt. Vraag je af of dit nodig is en voorzie documenten altijd van een wachtwoord. Stuur dat wachtwoord vervolgens separaat naar je ontvanger, bijvoorbeeld via een SMS. Phishing is hier ook een voorbeeld van. Vul nooit je persoonlijke (bank)gegevens in als dat gevraagd wordt in een e-mail.
2. Stuur nooit een gebruikersnaam en wachtwoord via hetzelfde medium
Stuur nooit je gebruikersnaam en wachtwoord in één bericht. Wees sowieso voorzichtig met het delen van dergelijke informatie. Is het toch nodig, stuur de informatie dan in gescheiden berichten, bij voorkeur via verschillende media. Bijvoorbeeld je gebruikersnaam per email en het wachtwoord per SMS.
3. Vertrouw nooit een aanbod dat te mooi is om waar te zijn.
Het klinkt als een open deur, maar een heel aantrekkelijk aanbod kan maar wat verleidelijk zijn. Iets wat te mooi is om waar te zijn, is dat ook gewoon. Een iPhone voor 100 Euro, of een prijs die je wint zonder ergens aan mee te doen duiden er vrijwel altijd op dat de aanbieder weinig goeds in de zin heeft. Met een grote boog omheen dus.
4. Check aanmaningen zorgvuldig
Mailtjes over een te late betaling zijn ook een beruchte bron van internetfraude. Wees dus extra alert bij dergelijke berichten. Met een paar simpele checks kun je er vaak al achter komen of het bericht uit legitieme bron komt:
- Bekijk het e-mailadres van de afzender. Komt het domein niet overeen met de afzender dan weet je zeker dat het niet goed zit. Het domein is de naam achter het @-teken. Als je bijvoorbeeld een bericht ontvangt van KPN dan mag je verwachten dat dit verstuurd wordt uit het domein van KPN en het e-mailadres dus eindigt op @kpn.com. Staat er dus een ander domein dan doe je er goed aan het bericht te verwijderen.
- Let op logo’s en taalgebruik. Vaak zijn hebben internetfraudeurs niet de Nederlandse nationaliteit. Slecht taalgebruik is een aanwijzing dat er iets niet klopt.
- Lijkt alles te kloppen en bevat het bericht links dan verdient het de voorkeur om deze links eerst goed te bekijken voordat je erop klikt. Ook hier geldt dat wanneer je in de URL iets heel anders ziet staan dan de website van de afzender, het sowieso foute boel is. Klik dan vooral niet door. Je kunt een link checken ZONDER erop te klikken door je muis er op te houden.
Heb je een verdachte aanmaning ontvangen? Informeer dan ook vooral je collega’s. Je kunt ervan uitgaan dat je niet de enige bent die het bericht heeft ontvangen. Wellicht kun je voorkomen dat de een collega die even niet oplet wel in de val loopt.
5. Zorg voor goede antivirussoftware
Zorg voor goede antivirussoftware. Veel virusproblemen kunnen worden voorkomen door goede software. Maar, niet alle problemen kunnen automatisch worden tegen gehouden. Blijf dus altijd ook zelf alert.
6. Zorg dat je software up-to-date blijft
Regelmatig worden er zwakke plekken in software ontdekt die kunnen worden misbruikt om systemen te besmetten met kwaadaardige software. Softwarefabrikanten brengen regelmatig updates van hun software uit om deze zwakke plekken te dichten. Het is daarom van belang je software regelmatig te updaten, zodat een kwaadwillende geen kans krijgt.
Bonustip: internet is vooral nuttig en leuk
Tot slot, dit artikel is niet bedoeld om je bang te maken maar om je bewust te maken van een aantal risico’s die je online loopt en hoe je hiermee om kunt gaan. Wij zijn juist heel enthousiast over alle geweldige toepassingen die technologie ons biedt en die ons leven op vele manieren eenvoudiger maken en verrijken. Door er bewust gebruik van te maken hopen wij op een positieve ervaring voor iedereen.
Heb je vragen over internetoplichting, e-mailbeveiliging of andere automatiseringsproblemen? Neem dan gerust contact met ons op, we informeren je graag (geheel vrijblijvend) over onze oplossingen!