Microsoft tarieven cloudlicenties 2023

Microsoft heeft onlangs een prijsverhoging aangekondigd die ingaat per 1 april 2023. Daarmee heeft Microsoft ervoor gekozen om de prijsstelling van Microsoft Cloud producten wereldwijd ook gelijk te trekken. Zie berichtgeving online van Microsoft.

Voor de aankomende prijsverhoging voor Microsoft Cloudlicenties hanteert Microsoft in Europa een percentage van 11%. De prijswijziging geldt voor alle nieuwe contracten en verlengingen van bestaande contracten die na 1 april 2023 plaatsvinden. Voor jaarcontracten die vóór 1 april 2023 zijn aangeschaft of verlengd geldt een prijsbescherming gedurende de looptijd van het contract, ofwel een jaar.

In de toekomst zal Microsoft de prijzen in de lokale valuta bepalen als onderdeel van een regelmatige cadans van twee keer per jaar, rekening houdend met valutaschommelingen ten opzichte van de USD. Aldus Microsoft zorgt dit voor meer transparantie en voorspelbaarheid voor klanten wereldwijd.

Uitgestelde tariefsverhoging uit 2022
Voor organisaties die in 2022 vroegtijdig over te stappen op het nieuwe jaarmodel zijn in maart 2022 de tarieven van de zes producten vastgezet. Het betrof de producten: Office365 E1/E3/E5 en Microsoft 365 Business Basic en Business Premium. Bij de komende contractverlenging wordt de destijds uitgestelde prijsverhoging voor deze artikelen nu wel doorgevoerd.

Even opfrissen: contract looptijd maand vs. jaar
Sinds maart 2022 worden Microsoft Cloud licenties dus aangeboden in een jaar- of maandcontract. Denk aan Microsoft 365, Project, Visio, Dynamics etc. Belangrijkste verschil tussen een jaar- en maandcontract is dat bij een jaarcontract je niet tussentijds kunt afschalen en dat het licentiebedrag vast staat voor een jaar. Wanneer je de flexibiliteit wilt behouden om maandelijks af te schalen in aantallen, is een flexibel maandcontract mogelijk. Voor deze maandcontracten rekent Microsoft een meerprijs van ca. 20% ten opzichte van het jaarcontract.

Let op je aantallen
Bij de afname van licenties is het uiteraard van belang om niet meer licenties af te nemen dan noodzakelijk. Omdat je bij een jaarcontract de aantallen maar één keer per jaar naar omlaag kan bijstellen, is het belangrijk om daar tijdig naar te kijken. Zijn oude medewerkers opgeschoond? Zijn licenties inmiddels niet overbodig geworden? Of is het juist het moment om over te stappen op een ander product? We helpen je graag om het in beeld te brengen.

Hulp nodig?
Als je vragen hebt of behoefte hebt aan meer uitleg of toelichting over Microsoft licenties, schroom dan niet contact met ons op te nemen. Één van onze accountmanagers staat je graag te woord. Bel ons op 088-444 50 00.